Mπάζα στη Μεγάλη Βρύση

Άλλη μία εστία μόλυνσης, στο ρέμα Πλαγιαρίου, στην ιστορική Μεγάλη Βρύση με τις επτά γούρνες, ένα από ελάχιστα εναπομείναντα μνημεία του εποικισμού του 1929 στο Πλαγιάρι. Παράνομη απόθεση μπάζων από τον εργολάβο που εκτελεί έργα αποχέτευσης στο Πλαγιάρι. Τηλεφωνήματα στον αρμόδιο τέως αντιδήμαρχο πρώην Δήμου Μίκρας, στη ΔΕΥΑΚ πρώην Δήμου Μίκρας, στους μηχανικούς του εργολάβου έμειναν χωρίς απάντηση. Τα 'προσωρινά' μπάζα, έχουν δύο μήνες που είναι ακόμη εκεί. Περιμένουμε την απάντηση του Δημάρχου Θέρμης σε γραπτό ερώτημά μας.

Και να σκεφτεί κανείς πως η Μεγάλη Βρύση παρουσιάζεται σε όλα τα έντυπα της Κοινότητας ως 'κόσμημα' της περιοχής, χώρος αναψυχής και πρασίνου. Τώρα είναι βυθισμένη σε λύμματα, επιχωματώσεις, σκουπίδια και χόρτα, σπασμένη και διαλυμμένη. Και δεν είναι το μόνο εγκαταλελειμμένο μνημείο στο Πλαγιάρι...

Νομίζω αντί για Μεγάλη, της αρμόζει καλύτερα: εγκαταλελειμένη, κακοποιημένη, παραμελημένη, ριμαγμένη ή κατεστραμένη Βρύση.

Ιούλιος 2014 πνιγμένη στους θάμνους, βαλτομένη εξαιτίας κακών έργων, εστία καλλιέργιας κουνουπιών.

Επίσης προτείνω το "Πλαγιάρι" να μετονομαστεί σε "Κουνουποχώρι"

 

Σήμερα συνεργεία του Δήμου και της Κοινότητας καθάρισαν από τα αγριόχορτα την ταλαιπωρημένη, ιστορική Μεγάλη Βρύση. Μπουλντόζες καθάρισαν τις λάσπες, φάνηκε όμως δυστυχώς και το μέγεθος της χρόνιας αδιαφορίας της δημοτικής αρχής, αλλά και των κατοίκων του Πλαγιαρίου, για ένα μέρος που έσφυζε από ζωή.... Η Μεγάλη Βρύση έχει σπάσει, έχει πληγιαστεί, έχει ρημάξει... Και δεν είναι μόνο αυτό...Όλος ο περιβάλλων χώρος, που θα έπρεπε κανονικά να την αναδεικνύει, υποφέρει από την εγκατάλειψη. Τώρα μόνο λάσπη, λάσπη παντού. Κάποια στιγμή ο νέος Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αργύρης Μωραίτης είχε πει πως υπάρχουν σχέδια για τον εξωραϊσμό του χώρου, την ανάδειξή του σε χώρο πρασίνου και περιπάτου. Ας μας ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ας μπεί στο τεχνικό πρόγραμμα του μεγάλου, πλέον, Δήμου Θέρμης. Ας πάρει και αυτό τη σειρά του, καιρός είναι. Γιατί μπορούν να γίνουν πολλές και ωραίες πρωτοβουλίες των δημοτών (και των ...μικρών δημοτών) του Πλαγιαρίου με επίκεντρο την Μεγάλη Βρύση.

 

Μόλις μία ημέρα μετά την πρωτοκόλληση της επιστολής μας στο Δημαρχείο Θέρμης, συνεργείο άρχισε την αποκομιδή των μπάζων. Η ταχύτατη ανταπόκριση των υπηρεσιών του (νέου, Καλλικράτειου) Δήμου Θέρμης είναι καλός οιωνός όσον αφορά τη νέα δημοτική αρχή και την πολυπόθητη ποιότητα ζωής στο Πλαγιάρι. Μακάρι να υπάρξει συνέχεια.